„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego przez Społeczność LSR współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19.

Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałanie 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Lokalnej Grupy Działania "Szlakiem Granitu".


Stopka


REGULAMIN XI EDYCJI KONKURSU

„NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW”

Na najlepszą potrawę regionalną

 

 

  1. Organizatorami konkursu są: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i  Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
  2. Celem konkursu jest:
  • identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych,
    • promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez regionalną gastronomię,
    • identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.
  1. Zasady uczestnictwa w konkursie:
  • w konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne lub gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich,
  • każda ekipa zobowiązana jest do przesłania karty zgłoszenia potraw najpóźniej do dnia 31.07.2011r. na adres:

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Ul. Zwycięska 12

53 – 033 Wrocław

z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

Wzór formularza dostępny jest w Urzędzie Marszałkowskim i Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz na stronach internetowych:

www.dodr.pl

www.umwd.dolnyslask.pl

Karty zgłoszeń muszą zawierać przepisy z dokładnym wykazem użytych produktów oraz opis związku dań z regionem i historią oraz tradycją kulinarną regionu.

  • ilość ekip startujących w konkursie nie może przekroczyć sześciu. W przypadku zgłoszenia więcej niż zakładana liczba ekip Organizator zastrzega sobie prawo do powołania jury selekcyjnego, które na podstawie zgłoszeń dokona wyboru startujących.
  • menu konkursowe składa się z dwóch dań :

-          zupy

-          dania głównego

Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z regionem Dolnego Śląska.

  • Jury finału regionalnego wyłoni zwycięzców, przyznając I, II i III nagrodę rzeczową oraz nominując wybrane potrawy do nagrody honorowej „Perła 2011”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu, w czasie którego laureaci będą mieli możliwość zaprezentowania dań konkursowych.
  1. Zasady konkursu:
  • ekipy biorące udział w finale będą wchodziły na stanowisko konkursowe według wylosowanej kolejności. W zależności od liczby ekip, jednocześnie powinno prezentować się od 2 do 6 ekip;
    • każda z ekip ma 40 minut na przygotowanie dań konkursowych w tym:

zupy (6 talerzy w tym 5 do oceny przez jury oraz 1 na stół prezentacyjny) oraz dania głównego (6 talerzy w tym 5 do oceny przez jury oraz 1 na stół prezentacyjny). Stanowisko pracy, po jej zakończeniu, musi być wysprzątane i gotowe na wejście następnej ekipy;

  • każda ekipa będzie miała do dyspozycji stanowisko pracy wyposażone w sprzęt kuchenny: kuchenkę elektryczną 2 palnikową oraz stanowisko robocze. Niezbędny sprzęt oraz naczynia do przygotowania i prezentacji dań uczestnicy konkursu zapewniają we własnym zakresie;
    • wszelkie produkty niezbędne do wykonania dań każda z ekip zapewnia we własnym zakresie;
    • wszelkie produkty użyte w konkursie mogą być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej;
      • wszystkie potrawy konkursowe muszą składać się wyłącznie z produktów jadalnych – nie wyłączając dekoracji;
    • dania oceniane będą przez jury składające się z 5 osób. Członkowie jury oceniają:

-          walory smakowe – ilość punktów: 0 – 6

-          wygląd potrawy – ilość punktów: 0 – 5

-          związek dania z regionem i jego tradycjami – ilość punktów: 0 – 10

Każda z ekip może otrzymać maksymalnie 21 punktów.

  1. Założenia dodatkowe:
  • organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji materiałów i zdjęć potraw konkursowych oraz uczestników konkursu;
  • Nadzór merytoryczny nad przebiegiem konkursu sprawuje Dział Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki, DODR we Wrocławiu. Szczegółowych informacji w tym zakresie udziela Izabela Michniewicz, izabela.michniewicz@dodr.pl, tel. 71/3398021 wew. 152

Godziny Otwarcia

Biuro czynne:

- w poniedziałki, wtorki i czwartki od godz. 7.15 do godz. 15.15, 

- w środy od godz. 7.15  do godz. 17.15,

- w piątki od godz. 7.15 do godz. 13.15.

Szukaj

Udogodnienia

Rodo

Kalendarz

Kwiecień 2024
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Statystyki

8938400
Dziś
Wczoraj
Ten Tydzień
Ostatni Tydzień
Ten Miesiąc
Ostatni Miesiąc
Wszystkie Dni
621
11286
11907
8919853
54055
47865
8938400

Twoje IP: 18.222.184.162
2024-04-26 02:47

Gmina_Dobromierz-2x.jpgGmina_Jaworzyna_Śląska-2x.jpgGmina_Kostomłoty-2x.pngstrzegom2x.pngGmina_Świdnica-2x.jpgGmina_Udanin-2x.pngGmina_Żarów-2x.png