„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego przez Społeczność LSR współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19.

Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałanie 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Lokalnej Grupy Działania "Szlakiem Granitu".


Stopka



pobierz2016


poradnik.pdf


12715576 1675626309362434 8394563341300276550 nInkubatory kuchenne, przetwórstwa lokalnego albo gospodarcze są instytucjami wspierającymi rolników, małych producentów. Ich zasada funkcjonowania polega na udostępnianiu infrastruktury po kosztach niższych niż rynkowe, aby ułatwić rozwój działalności gospodarczych, zwłaszcza przetwórcom.

W Polsce występuje problem sprzedaży żywności lokalnej, tradycyjnej, bo odbywa się bez kontroli, certyfikatów podczas różnego rodzaju imprez. Sytuację mogłyby zmienić inkubatory przetwórstwa udostępniające przestrzeń dla drobnego przetwórstwa lokalnych wyrobów po umiarkowanych cenach. Przetwarzanie produktów w odpowiednich warunkach przyczyni się do profesjonalnego „przetwórstwa i produkcji domowej”.  

Sprzedaż produktów rolnych - aktualnie
Dotychczasowe uregulowania sprzedaży produktów przez rolników są niewystarczające. Sprzedaż produktów rolnych przez rolnika może odbywać się na dwa sposoby: w formie sprzedaży bezpośredniej lub w ramach działalności gospodarczej marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Rolnik może sprzedawać nieprzetworzone produkty roślinne i zwierzęce z własnego gospodarstwa, np. zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby (również w postaci suszonej lub kiszonej) a także jaja, mleko, miód i ryby. Jest to tzw. sprzedaż bezpośrednia.
Jeśli te produkty z gospodarstwa rolnika będą podlegały jakiejkolwiek obróbce, np. poprzez 
obieranie, krojenie, wyciskanie soku, lub jeśli będzie, to mięso z uboju to wtedy jest obowiązek rejestracji działalności gospodarczej, przyjęcia zobowiązania podatkowego oraz określonych przepisami wymagań higienicznych, weterynaryjnych określonych dla zakładów przetwórczych. Dlatego rolnik chcąc przetwarzać swoje płody i sprzedawać produkty musi prowadzić tzw. działalność marginalną, lokalną i ograniczoną. Inaczej będzie to nielegalny obrót żywnością.

Godziny Otwarcia

Biuro czynne od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.15 do 15.15

Szukaj

Udogodnienia

Zapraszamy do grupy

znajdznasnafb

Statystyki

1748339
Dziś
Wczoraj
Ten Tydzień
Ostatni Tydzień
Ten Miesiąc
Ostatni Miesiąc
Wszystkie Dni
3530
0
26105
1690635
81799
50179
1748339

Twoje IP: 54.224.44.168
2018-04-25 01:08

Stopka

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Materiały opracowane przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Szlakiem Granitu". Instytucja zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19 Wsparcie dla Rozwoju Lokalnego w ramach inicjatywy Leader,

poddziałanie 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.