„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego przez Społeczność LSR współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19.

Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałanie 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Lokalnej Grupy Działania "Szlakiem Granitu".


Stopka


REGULAMIN XI EDYCJI KONKURSU

„NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW”

Na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

 


  1. Organizatorami konkursu są: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.
  2. Celem konkursu jest:
  • identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników,
    • poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką,
    • upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności agroturystyki) oraz rzemiosła i przetwórstwa,
    • nominacja konkursowych produktów do katalogu rodzimej żywności wyjątkowej jakości oraz wskazanie na możliwość ubiegania się przez laureatów konkursu o odpowiednią prawną ochronę, zgodną ze standardami obowiązującymi w UE,
  1. Przedmiot konkursu.

Przez żywnościowe produkty regionalne rozumiemy surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą.

Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Produkty oceniane będą w następujących kategoriach:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

1.Produkty i przetwory mięsne

2. Produkty i przetwory z ryb

3. Produkty mleczne

4. Miody

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategorie:

1. Przetwory owocowe

2. Przetwory warzywne

3. Produkty zbożowe

4. Wyroby cukiernicze

III. Napoje regionalne

Podkategorie:

1. Napoje bezalkoholowe

2. Napoje alkoholowe

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

4. Zasady udziału w konkursie:

  • w konkursie mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią produkty spełniające warunki podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia do konkursu.

W przypadku zgłoszenia więcej niż zakładana liczba produktów Organizator zastrzega sobie prawo do powołania jury selekcyjnego, które na podstawie zgłoszeń dokona wyboru  startujących.

Karty  zgłoszenia produktu powinny wpłynąć najpóźniej do dnia 31.07.2011r., na adres:

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

ul. Zwycięska 12

53 – 033 Wrocław

z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

Wzór formularza dostępny jest w Urzędzie Marszałkowskim i Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz na stronach internetowych:

www.dodr.pl

www.umwd.dolnyslask.pl

  • jeden  producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii;
  • łączna liczba produktów biorących udział w konkursie nie może przekroczyć 50;
  • Jury konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych na finałach regionalnych produktów przyzna po jednej nagrodzie głównej produktom z poszczególnych podkategorii czterech konkursowych kategorii oraz wyróżni po 2 produkty w każdej kategorii głównej. Jury zastrzega sobie inny podział nagród;
  • przedstawiciele Komisji Konkursowej dokonają na finale regionalnym nominacji nagrodzonych produktów do nagrody „Perła 2011”. Do nominacji nagrody „Perły” na finałach regionalnych mogą również kandydować te produkty, które otrzymały I, II lub III nagrodę

w poprzednich edycjach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

Spośród nominowanych w finale regionalnym produktów, Kapituła Konkursowa dokona wyboru produktów odznaczonych statuetką „Perła 2011”;

  • Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły", odbędzie

się w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra- Food,

we wrześniu br.

  • lista laureatów zostanie umieszczona na stronie Polskiej Izby Produktu Regionalnego

i Lokalnego

  • wszyscy laureaci „Pereł”, ze wszystkich edycji, otrzymają propozycję udziału w ekspozycji swoich produktów wraz z możliwością ich sprzedaży w czasie trwania Targów, na specjalnie wydzielonych stoiskach w ramach Pawilonu „Smaki Regionów”;
  • Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji materiałów i zdjęć produktów konkursowych oraz uczestników konkursu.

Nadzór merytoryczny nad przebiegiem konkursu sprawuje Dział Przedsiębiorczości, Wiejskiego Gospodarstwa Domowego i Agroturystyki, DODR we Wrocławiu. Szczegółowych informacji

w tym zakresie udziela Izabela Michniewicz, izabela.michniewicz@dodr.pl, tel. 71/3398021 wew. 152

Godziny Otwarcia

Biuro czynne:

- w poniedziałki, wtorki i czwartki od godz. 7.15 do godz. 15.15, 

- w środy od godz. 7.15  do godz. 17.15,

- w piątki od godz. 7.15 do godz. 13.15.

Szukaj

Udogodnienia

Rodo

Kalendarz

Kwiecień 2024
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Statystyki

8936108
Dziś
Wczoraj
Ten Tydzień
Ostatni Tydzień
Ten Miesiąc
Ostatni Miesiąc
Wszystkie Dni
9615
0
9615
8919853
51763
47865
8936108

Twoje IP: 3.17.154.171
2024-04-24 11:16

Gmina_Dobromierz-2x.jpgGmina_Jaworzyna_Śląska-2x.jpgGmina_Kostomłoty-2x.pngstrzegom2x.pngGmina_Świdnica-2x.jpgGmina_Udanin-2x.pngGmina_Żarów-2x.png