„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego przez Społeczność LSR współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19.

Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER, poddziałanie 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Przewidywane wyniki operacji: realizacja LSR Lokalnej Grupy Działania "Szlakiem Granitu".


Stopka



Screenshot 2018 04 11 14 29 35Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do udziału w warsztatach w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Operacja skierowana jest do członków Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie 9 województw tj. województwa zachodniopomorskiego, pomorskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, dolnośląskiego, lubelskiego, podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego.

Dla uczestników przewidziane są dwudniowe, bezpłatne warsztaty w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie w następujących terminach:


  • 10-11.05.2018r. dla KGW z województwa dolnośląskiego (10 osób)

  • 12-13.06.2018 r. dla KGW z województwa kujawsko-pomorskiego i podlaskiego (12 osób)

  • 14-15.06. 2018 r.dla KGW z województwa zachodniopomorskiego i pomorskiego (12 osób)

  • 26-27.06.2018 r. dla KGW z województwa lubelskiego i podkarpackiego (12 osób)

  • 28-29.06.2018 r.dla KGW z województwa śląskiego i łódzkiego (12 osób)

Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji z zakresu unijnych i krajowych systemów jakości żywności. Uczestnicy warsztatów poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich, Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) i działalności Marginalnej Lokalnej i Ograniczonej (MOL). Poruszona zostanie również tematyka żywienia funkcjonalnego i wykorzystania w nim lokalnych zasobów kulinarnych. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni.


Do udziału w operacji należy zgłosić się, wypełniając formularz zgłoszeniowy, który jest dostępny do pobrania poniżej, w terminie do dnia 24 kwietnia 2018 roku. Formularz może zostać przesłany w formie skanu na adres mailowy: ekozdron@efrwp.com.pl

MATERIAŁY DO POBRANIA:


Ramowy program warsztatów:


Dzień I


9:00 - 10:00 Przywitanie oraz przedstawienie przez członków KGW informacji o swoich produktach/potrawach


10:00 - 12:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu'' - wykład


12:00 - 13:00 Przerwa na obiad


13:00 - 15:00 ,,Jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty?'' -warsztat


15:00 - 16:00 ,,Krajowe i unijne systemy jakości żywności'' - wykład


16:00 - 18:00 ,,Wprowadzenie do obrotu żywności regionalnej i lokalnej'' - wykład


18:00 - 18:30 Dyskusja


Dzień II


9:00 - 10:00 ,,Dziedzictwo kulinarne naszego regionu''- podsumowanie i wymiana doświadczeń


10:00 - 11:00 ,,Czym jest żywność funkcjonalna i jakie może być jej zastosowanie w tradycyjnej kuchni?'' - warsztat


11:00 - 13:00 Warsztaty kulinarne


13:00 - 14:00 Obiad


14:00 - 16:00 ,,Upowszechnianie wiedzy o swoich produktach w regionach'' - kontynuacja rozważań, sprawy organizacyjne


16:00 - 16:30 Podsumowanie i zakończenie


W ramach operacji uczestnicy będą mieli zapewnione bezpłatnie:


- zakwaterowanie (dwie doby);


- wyżywienie;


- materiały szkoleniowe;


- zwrot kosztów dojazdu na warsztaty.


W przypadku dofinansowania operacji ze środków KSOW projekt będzie zakładał dodatkowo promocję produktów z danego regionu wśród lokalnej społeczności. Uczestnicy przeprowadzą warsztaty kulinarne w szkołach oraz będą uczestniczyli w lokalnych/wojewódzkich dożynkach.  Koszty związane z zakupem produktów oraz z dojazdami zostaną pokryte przez Fundację.

Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.

Operacja realizowana w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Deklaracja Dostępności

Godziny Otwarcia

Biuro czynne:

- w poniedziałki, wtorki i czwartki od godz. 7.15 do godz. 15.15, 

- w środy od godz. 7.15  do godz. 17.15,

- w piątki od godz. 7.15 do godz. 13.15.

Szukaj

Udogodnienia

Rodo

Statystyki

6306017
Dziś
Wczoraj
Ten Tydzień
Ostatni Tydzień
Ten Miesiąc
Ostatni Miesiąc
Wszystkie Dni
590
18008
18598
6274446
68907
96703
6306017

Twoje IP: 3.226.248.180
2020-09-28 05:05

Gmina_Dobromierz-2x.jpgGmina_Jaworzyna_Śląska-2x.jpgGmina_Kostomłoty-2x.pngstrzegom2x.pngGmina_Świdnica-2x.jpgGmina_Udanin-2x.pngGmina_Żarów-2x.png